In Berchem moeten alle bewoners aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen, zonder welke remming dan ook. Een naleving en handhaving van regels allerhande maakt samenleven vaak eenvoudiger en aangenamer. Pestgedrag, overlast, discriminatie, asociaal en intimiderend gedrag kunnen niet getolereerd worden. Indien nodig dient het beleid lik-op-stuk op te treden. De aangifte van dergelijk gedrag dient laagdrempelig te gebeuren bij verschillende meldpunten. Jongeren die dreigen af te glijden moet worden duidelijk gemaakt dat criminaliteit onaanvaardbaar is en, zeker op lange termijn, niet loont. De familie van jongeren met problemen moet actief betrokken worden bij het zoeken naar een oplossing. Het district kan daarbij projecten opzetten die jongeren in contact brengen met inspirerende rolmodellen. Wanneer alle preventie evenwel faalt, moeten ouders, ondermeer via gemeentelijke administratieve sancties (GAS), kunnen worden aangesproken voor het misdragen van hun kroost en moeten kunnen worden aangesproken voor de eventuele schade die hun kind veroorzaakt. Benadeelden moeten beter worden ondersteund.
Alhoewel de meeste concrete veiligheidsbevoegdheden op stedelijk niveau liggen, wil Open Berchem de bestaande Berchemse hefbomen beter gebruiken én concrete voorstellen doen voor het stedelijk niveau.
- Het succes van de Buurtinformatienetwerken (BIN’s) moet worden bestendigd. Er wordt onderzocht of dit ook kan uitgebreid worden naar andere wijken;
- De politie moet in ons district actief en visueel blijven in het straatbeeld;
- Een goede samenwerking tussen stad en district inzake veiligheidsbeleid is essentieel;
- Verbetering van de woonkwaliteit – meer groen en rust en kwaliteitsvolle verlichting – draagt bij tot een veiligere samenleving;
- Open Berchem wil voor heel Antwerpen dat er wijk/district gebonden preventie en veiligheidscontracten komen. Het districtsbestuur moet daar nauw bij betrokken worden
Meer blauw op straat is belangrijk. Toch is aanwezigheid niet altijd een garantie op toegankelijkheid. Open Berchem wil daarom dat de lokale politie in de Berchemse wijken aanwezig blijft. We laten wijkteams groeien. De combinatie van wijkteams en zichtbare politiepunten moet er voor zorgen dat burgers en politie elkaar kennen. Burgers, verenigingen, scholen en andere instellingen kunnen terugvallen op vaste aanspreekpersonen.
In samenspraak met wijkpolitie, en in wijken waar het (tijdelijk) nodig is, kunnen er buurtpreventieteams worden opgericht die hun buurt schoon en veilig houden. Deze teams zijn er vooral op gericht om vormen van verloedering (sluikstort, sporen van vandalisme, zwerfvuil, fietswrakken, beschadigd publiek domein, …) door te geven aan stedelijke diensten. Verloedering werkt immers onveiligheid in de hand. Stadsdiensten zijn verplicht om met deze meldingen aan de slag te gaan. Burgerpreventieteams worden op professionele wijze ondersteund. De politie is op de hoogte van hun activiteiten en is in de buurt voor wanneer het nodig is. Ze krijgen materiële steun en worden gecoacht. Er is overleg tussen burgerpreventieteams, politie, district en stad.
Samen leven is echter niet enkel een kwestie van veiligheid. Het gaat er in eerste instantie om dat ieder ook rekening houdt met anderen. Een voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van hangjongeren. Op zich doen deze jongeren niets illegaals, evenmin maken zij op zich een buurt onveilig. Wel zorgen zij voor overlast indien jongeren na 22u ’s avonds in groep in bepaalde straten of op bepaalde pleinen blijven ‘rondhangen’. De onmiddellijke buurtbewoners hebben meestal kinderen die op tijd in bed moeten, en die liever niet telkens wakker schrikken, of willen ook zelf vaak vanaf 22u naar bed. Lawaaihinder zorgt dan voor ergernis. Open Berchem wil daarom dat ons district een preventiebeleid opstelt dat gericht is op een constructieve aanpak van de problematiek van hangjongeren. Deze preventieve aanpak moet globaal gebeuren, het is immers zinloos dit probleem per locatie aan te pakken waardoor het zich gewoon naar een andere locatie verplaatst.
Om de plaag van fietsdiefstallen tegen te gaan, wil Open Berchem dat het district enkele lokfietsen aankoopt. Een zogenaamde lokfiets is een fiets die onzichtbaar voorzien is van een GPS-tracking-systeem. Zodra de fiets “gestolen” wordt, kan gevolgd worden waar de fiets naartoe gebracht wordt en kunnen ook camerabeelden opgevraagd worden van “dieven” en hun voertuigen. Op die manier kunnen veelplegers of helers dan aangepakt worden, door hen op heterdaad te betrappen. Het district is dan wel niet bevoegd voor handhaving en opsporing, als district kunnen we hierover wel afspraken maken met de politie.
We moedigen mensen aan om samen hun straat en buurt proper en fijn te houden. Dat kan bijvoorbeeld door zwerfvuil te ruimen en de stoep te kuisen. Door zelf het goede voorbeeld te geven en straten proper te houden, zet je anderen aan tot het overdenken van hun gedrag.
Iedere inwoner moet voor de volle honderd procent gebruik kunnen maken van de diensten die binnen ons district aangeboden worden, ongeacht nationaliteit, kleur of levensvisie. Hierbij mag niet de minste discriminatie gebeuren. En vanzelfsprekend heeft ieder individu ongeacht zijn verblijfstitel recht op respect voor zijn grondrechten als mens.
Maar samen leven is vooral ook samen feesten. Tal van straten in ons district organiseren reeds een eigen straatfeest. Open Berchem wil dit verder aanmoedigen, om nog meer straten een straatfeest te laten organiseren. Een straatfeest zorgt voor cohesie in de straat en is een prima gelegenheid om al de buren op een ongedwongen wijze te ontmoeten. Open Berchem wil nog verder gaan en de straten die nu al een goede burenwerking hebben, overhalen om hun straatfeest te verruimen naar een waar wijkfeest, om zo de diversiteit van een wijk te doen uitmonden in een leuk evenement voor iedereen.
Berchem en de wereld
Berchem is een district waar we iedereen op straat en bij de bakker tegenkomen. Berchem is bovendien een district waar je de wereld tegenkomt. Deze gezonde mix aan mensen, mentaliteit, ideeën en culturen is geen bedreiging. Dit sociaal gemengd wonen is een verrijking, het drukt ieder van ons met de neus op de feiten. Feit is dat we niet alleen zijn, maar dat er anderen rondom ons zijn. Dit besef moet het doel zijn van een integratiebeleid, zich aanpassen tot op een punt dat het voor ieder leefbaar is, zonder de diversiteit volledig te moeten opgeven. Het doel van het integratiebeleid is volwaardige deelname van iedere burger aan het maatschappelijk leven. Open Berchem wil bevorderen dat nieuwkomers Berchemenaar willen, kunnen én mogen zijn. Vrijheid en tolerantie nemen een belangrijke plaats in. Alle inwoners moeten deze waarden respecteren. Discriminatie moet met kracht worden bestreden.
- Een dynamische en etnisch diverse middenstand heeft een voorbeeldfunctie;
- Buurtcentrum Posthof: op de bres voor betere ondersteuning voor kwetsbare kansengroepen;