Berchem is een van de minst groene districten van Antwerpen. Dit is zo omdat Berchem een klein district is met een vrij hoge bevolkingsdichtheid. Toch is groen heel belangrijk. Niet alleen omwille van de ecologische component, vooral omwille van het effect dat een groene omgeving heeft op de leefbaarheid en het welzijn van een buurt. Het was ofwel bomen, ten koste van parkeerplaatsen, ofwel voetpaden/parkeerplaatsen, ten koste van bomen. De keuze voor groen in de straten mag echter geen of/of-verhaal zijn, het moet een en/en-verhaal worden. De inplanting van groen moet perfect kunnen zonder dat het ten koste gaat van andere opties, die mogelijk zijn met de beperkte ruimte aan openbaar domein. Het is gewoon een kwestie van optimalisatie van de beperkte ruimte aan openbaar domein.
De ring moet worden overkapt. De Antwerpse ring moet op termijn volledig overkapt worden. Het is een unieke kans om Oud-Berchem, Zurenborg en de Vijfhoek en ons district extra muros te “lijmen”. Door op een aantal strategische plekken dicht tegen de kap te bouwen zorgen we ervoor dat we de verschillende delen van de stad naar elkaar laten groeien. We doen dat bij voorkeur op plaatsen waar er mobiliteitsknooppunt is, bijvoorbeeld aan Berchem Station. De overkapping zelf is een groene ontmoetingsruimte voor elke Berchemenaar. Buurten moeten zelf kunnen bepalen welke functies ze graag willen zien op de overkapping. We denken hierbij aan horeca, sport, speelpleinen, evenementen en zoveel meer.
Door meer bomen te planten zorgen we voor meer propere lucht. Bomen zijn de longen van ons district. Daarom leggen we een plan op tafel om het aantal bomen in Berchem aanzienlijk te verhogen.
Buurtbewoners kunnen een buurtboom aanvragen. We gevenelke buurt de kans om aan te geven waar zij in hun straat een boom willen en welke boom dat moet zijn. Als er een buurtboom wordt aangeplant dragen buurtbewoners er de komende jaren zorg voor.
Om de aanplant van meer groen te verwezenlijken, wil Open Berchem de komende bestuursperiode tevens de aandacht vestigen op het privatief groen. Te vaak moet worden vastgesteld dat voortuintjes en binnenkoertjes verhard of versteend zijn. Het planten van bomen, struiken of planten op deze plaatsen moet aangemoedigd worden omdat het niet alleen de bewoners ten goede komt, maar ook de groenbalans in ons district verbetert.
Wie een stukje tuin heeft, kan dit ook vergroenen. Sommige steden of gemeenten, zoals bv. Hasselt, bieden jaarlijks per inwoner één gratis boom aan die kan worden afgehaald om in de eigen tuin te planten. Dit moedigt de inwoners aan om op een makkelijke manier mee te vergroenen. Berchem zou dit voorbeeld kunnen volgen.
Bij een heraanleg wordt vermeden dat er bomen worden gekapt. Lukt dat niet dan komen er twee in de plaats. Wanneer straten worden heraangelegd vermijden we het kappen van bomen. Het advies van de groendienst is altijd leidend bij dergelijke beslissing. Wordt er toch een boom gekapt, dan komen er twee in de plaats.
Bestrating en verharding waar het nuttig is, groene invulling waar het mogelijk is.Wanneer straten of pleinen worden heraangelegd zijn we kritisch over de hoeveelheid beton of asfalt die we gebruiken. Het deel van het publiek domein dat niet nodig is voor parkeerplaatsen, verkeer, terrassen of evenementen vullen we maximaal met groen.
Dakparken in buurten met weinig open ruimte. Naar Rotterdams voorbeeld creëren we dakparken bovenop bestaande gebouwen of infrastructuur parken in wijken waar open ruimte schaars is. Het is een goede manier om groen te creëren en te combineren met andere functies. We onderzoeken ook de mogelijkheid van een dakpark over de spoorweg tussen Berchem en Mortsel. Meer bepaald onderzoeken we of het mogelijk is om het Prieelpark te verbinden met het Rooi. Ook grote warenhuiscomplexen komen in aanmerking.
Zwerfvuil pakken we samen aan. Op vele plaatsen in ons district, vooral dan in de woonwijken, zijn de openbare vuilnisbakken doorheen de jaren verdwenen. De reden hiervoor was dat ze een massa aan zwerfvuil aantrokken omdat ze oneigenlijk gebruikt werden door huishoudafval in te dumpen. In woonwijken zullen we daarom inzetten op het opnieuw plaatsen van “slimme” openbare vuilnisbakken, die bij voorkeur dan nog onderverdeeld zijn in compartimenten voor recyclage. Grote hoeveelheden afval droppen, zal in deze vuilnisbakken niet meer mogelijk zijn. Wie toch nog zwerfvuil achterlaat op openbare plaatsen moet streng aangepakt worden. Open Berchem wil dat er nog beter onderzocht wordt, wie de sluikstorters zijn en wie zwerfvuil achterlaat op de openbare weg.
Berchemse open ruimten en parken
De twee grote open ruimten die Berchem kent, Brilschans en Wolvenberg, zijn verbonden met een voetgangersbrug. De verbinding tussen beide delen wordt veel gebruikt, zowel door voetgangers, joggers als fietsers. Toch blijft de breuk tussen beide delen te uitgesproken, doordat de Ring beide delen door midden snijdt. Dit gegeven ontneemt Berchem, wat andere districten, zoals Wilrijk met het Nachtegalen- en Middelheimpark, wel hebben, namelijk een groot parkgebied. Het idee van een overkapping van de Antwerpse Ring is niet nieuw.
Het antwoord hierop is Park Brialmont, dat van Brilschans en Wolvenberg één groot, toegankelijk park maakt. Wolvenberg werd een toegankelijker natuurpark, en Brilschans een volwaardig park. Maar hiermee is het werk niet af. Met de projecten van Over De Ring moet er in de nabije toekomst een bermenlandschap komen dat door middel van talluds (of beter geluidsomwallingen) de Ring zal doen vergeten. Dit zal niet alleen een beduidend geluidsverbeterend effect hebben voor de bewoners van De Veldekens, het zal er ook voor zorgen dat de zijde extra muros op een gelijk niveau zal komen als de kant van de Ring intra muros. Als voorbereidend werk is dit essentieel om in een volgende fase een dak over de Ring te kunnen leggen. Open Berchem zet haar volle politieke gewicht onder de realisatie van een overkapping van de Ring omwille van de verbondenheid en het toegankelijk groen die dit verbonden Park Brialmont als resultaat zal geven. Een verdere overkapping van de Ring in heel ons district is nodig voor een nog optimalere benuttig van deze nieuwe ruimte voor groen.
Daarnaast zal een overkapping ook andere ruimtelijke behoeften invullen (wonen, werken, recreatie).
Het Park Brialmont zal alle troeven hebben van een prachtig park, mooi onderhouden groen, goed aangelegde paden, een vijver en een speelplein voor de kleinsten. Meer dan gezellig om er te vertoeven dus. Toch ontbreekt in het Brialmontpark een wezenlijk element dat tal van andere parken zoals Nachtegalen en Rivierenhof wel hebben, namelijk een horeca-uitbating met terras waarop je gezellig kan vertoeven. Het is geenszins de bedoeling om hiervoor een bestemmingswijziging door te voeren. Deze mogelijkheid kan ook gecreëerd worden door een niet-permanente horeca-uitbating. Open Berchem wil Park Brialmont voorzien van een horeca-uitbating met bijhorend terras.
We willen ook aandacht voor andere parken in Berchem. Finaal zouden alle parken van Berchem een soort van groene route moeten vormen door het district.
Open Berchem wil volgende bestuursperiode ook meer groen op de speelplaatsen van onze Berchemse scholen. Veel speelplaatsen zijn vaak te functioneel aangelegd waardoor er te weinig bomen en planten aanwezig zijn. In samenspraak met de scholen moet het district hierin verbetering brengen.